БРИНЕМО О СОЦИЈАЛНОЈ И ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ СТАНОВНИКА
27.10.2015

БРИНЕМО О СОЦИЈАЛНОЈ И ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ СТАНОВНИКА

Православни верници и Српска православна црква славе дан Свете Петке, заштитнице жена, болесних и сиромашних. Поводом крсне славе «Света Петка Параскева», председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, упутио је честитку верницима, свештенству, грађанима, и пожелео да се много година овим поводом окупљамо у здрављу, срећи, миру и весељу.

Општина Палилула, у циљу да помогне својим грађанима да здраво и квалитетно живе, остварује бројне активности у области здравствене и социјалне заштите становника. Посебно се сагледавају, угрожене категорије и маргиналне групе становника. За подршку породицама које брину о болесној деци, њиховом лечењу и рехабилитацији, установљен је хуманитарни фонд «Помозимо нашој деци».

Са Домом здравља у Нишу у општини Палилула редовно се организују провере здравља становника на селу, у кућним условима, и »базари здравља» у градским насељима. Култ Свете Петке негује се вековима у југоисточној Европи, а поштују је и неки нехришћански народи на истоку. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља. Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести.